Algemeen

Opsporen tellerfraude; de RDW helpt mee!

Het is een van de grootste nachtmerries op autogebied; het kopen van een auto met een gemanipuleerde kilometerstand. Ondanks het NAP, dat een register bijhoudt van alle in Nederland geregistreerde auto’s, glippen er toch soms auto’s door het spreekwoordelijke net, zoals bij deze dame Artikel AD.

Bij het importeren van een auto uit het buitenland is het zaak goed op te letten of de auto een plausibele kilometerstand heeft. Dit kan simpelweg door de ogen goed te kost te geven; vertoont het interieur veel slijtage? Is het onderhoudsboekje aanwezig? Zijn de keuringsberichten aanwezig?

Dat het alsnog mis kan gaan zagen wij laatst bij een van onze bezoeken aan het RDW; een argeloze consument was daar voor de importkeuring van zijn in Duitsland aangeschafte Volkswagen Touareg waarvan de kilometerstand een schamele 180.000 KM bedroeg. Meneer had echter de keuringspapieren niet goed bekeken; deze gaf een meest recente kilometerstand van 421.000 KM aan… Enig voordeel voor meneer was dat de BPM door deze KM Stand een stuk lager uitviel…

Hoe dit te voorkomen? Simpel! Door een specialist zoals AutoRaad in te schakelen! 🙂 Kijk maar eens naar onze voordelige pakketten! Goed, nu we deze ingekopt hebben kunnen we verder!

Het is volgens ons niet alleen in het belang van de consument dat tellerfraude lastiger wordt gemaakt, ook voor de autobranche zelf is dit een goede zaak; voor alle betrokkenen is het immers goed wanneer de betrouwbaarheid en het aanzien van onze branche verbeterd.

Dat ook de RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer) en haar Duitse collega’s nieuwe initiatieven testen om manipulatie met kilometerstanden tegen te gaan; elke uit Duitsland geïmporteerde auto wordt bij de registratie bij de RDW extra gecontroleerd; zijn de boekjes en smeerkaartjes aanwezig? Toont de auto naar zijn kilometerstand etc? Hierna krijgt de auto een stempel “klopt” of “no way”. Deze informatie wordt gedeeld met de Duitse collega’s zodat de opsporing van de oplichters beter en sneller opgepakt kan worden.

En zo professionaliseert de branche stukje bij beetje en zullen ook de paar niet “okselfrisse” auto’s die door het net glippen tot het verleden behoren.

 

Geef een reactie